Cursusaanbod triggerpoints

Prevenzis biedt verschillende cursussen aan op het gebied van triggerpoints. Deze cursussen kunnen gericht zijn op triggerpointtherapie met en zonder dry needling. Links vindt u een compleet overzicht van alle cursussen die wij aanbieden. 

Wat zijn triggerpoints?
Een triggerpoint is een verkramping met een pijnlijke uitstraling, waardoor de vezel onder constante spanning staat. Triggerpoints zijn verhardingen in dwarsgestreepte spieren, die verantwoordelijk zijn voor een focale of gerefereerde pijn elders in het lichaam. Deze pijn kan heftig voelbaar zijn, maar kan door de cliënt ook omschreven worden als een zeurende pijn of als een doof en tintelend gevoel. 

Wat is dry needling?
Dry needling is een behandeling die zich kenmerkt door het gebruik van een speciale gesteriliseerde, zeer dunne, niet holle, naald. Door het inbrengen van de naald in de te behandelen spier wordt een lokale spiercontractie opgewekt (local twitch respons). Hierdoor verdwijnt het triggerpoint met pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit tot gevolg. Uit onderzoek is bekend dat het inbrengen van een naaldje mechanische en biochemische reacties geeft in de spier die helpen bij pijnvermindering. Daarbij is ook het zenuwstelsel betrokken. Door het inbrengen van de naald treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant.