Triggerpointtherapie voor sportmasseurs (module 1, 2 en 3)

Opleiding

Deze HBO-conforme opleiding van Prevenzis bestaat uit 28 contactdagen welke verdeeld zijn over drie modules. 

Doordat er in de eerste module een introductie wordt gegeven met basiskennis over triggerpointtherapie, kunnen ervaren of net afgestudeerde (sport)masseurs perfect instromen.

Wanneer u zich voor de drie modules tegelijk inschrijft krijgt u 5 % korting op de kosten van de gehele opleiding.
U kunt zich boven de lesdata gelijk inschrijven voor deze leerlijn via de knop: 'Gelijk inschrijven'.

Module 1: Triggerpoint introductie;
                 1 x 2 aaneengesloten contactdagen.

Module 2: Triggerpoint specialist;  
                 6 x 2 aaneengesloten contactdagen. 

Module 3: Triggerpoint therapeut;
                 6 x 2 aaneengesloten contactdagen. 
                 1 x refresh dag (facultatief)
                 1 x (praktijk)toetsing 


Docent module 1 en 2:
Bonne Eigenhuis

Docenten module 3:
Jan Pattyn
Franc Winterkamp

* Heeft u in het verleden al een introductiecursus triggerpointtherapie gevolgd bij een ander opleidingsinstituut? Dan kunt u instromen in de module Triggerpoint specialist van Prevenzis. U volgt dan module 2 en kan daarna instromen in module 3. 

* Wilt u alleen de basiskennis over triggerpoints volgen? Kies dan voor de 2-daagse Triggerpoint introductie (module 1) van Prevenzis.

 

 

Inhoudelijk

Module 1: Triggerpoint introductie
U maakt kennis met uitstralingspijn en unieke pijnpatronen van de triggerpoints. Het theoretische gedeelte wordt afgewisseld met praktische casuïstiek. Tijdens deze introductie in module 1 leert u triggerpoints te vinden (en vooral te voelen!) bij uzelf en bij medestudenten. Het theoretische gedeelte wordt afgewisseld met praktijk. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Geschiedenis triggerpointtherapie
  • Theorie triggerpointtherapie - referred pain
  • Oorzaken van myofasciale pijn
  • Aanleidende en onderhoudende factoren
  • Hoe stelt u prioriteiten?
  • ICF

Module 2: Triggerpoint specialist
In module 2 krijgt u anatomie in vivo (refresh) van het spierstelsel en zenuwstelsel. Daarnaast leert u de locaties, kenmerken en activatie van veel triggerpoints te vinden met de daarbij behorende referred pain. In deze praktijkgerichte module komen zowel het bovenste kwadrant als het onderste kwadrant aan bod en u behandelt ruim 80 spieren. Per twee lesdagen wordt steeds een bepaalde pijnregio behandeld. Gedurende de opleiding gaat u het bijbehorende uitstralingsgebied steeds beter (her)kennen en leert u triggerpoints in het gehele lichaam op te sporen en te behandelen met verschillende technieken. 

Het accent ligt op manuele behandeltechnieken van de triggerpoints en nazorg, verschillende stretchmogelijkheden, spierkrachttraining, adviezen. De module kent verschillende opdrachten: een deelscriptie (theorie, vakinhoudelijk) en casuïstiek (uitwerken van praktijksituaties). Deze module wordt niet afgesloten met een praktijk- en/of theorietoets.


Module 3: Triggerpoint therapeut 
De module 3 gaat dieper in op de stof die in de module Triggerpoint specialist is behandeld.
Tijdens deze module staat dry needling centraal. Dry needling is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van een speciale gesteriliseerde fijne naald (zonder medicatie) in het triggerpoint met als doel het wegnemen of verlichten van pijn. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort ‘kramp’gevoel. Daarna ontspant de spier zich vaak direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Door het inbrengen van de dry needle treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant. Het optreden van deze spiercontractie (”local twich response”) blijkt essentieel voor het herstel. Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel.
Dry needling is geen acupunctuur en heeft ook geen energetisch kader. Er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprikpunten te bepalen.

U  krijgt in deze module verdieping en verbreding van de lesstof (behandeling van ruim 80 spieren). Klachten leert u in een ruimer kader te plaatsen: wat kan de oorzaak zijn van een klacht? Is het een neuromusculaire klacht, speelt het segmentale gedeelte een rol of is de klacht misschien van artrogene oorsprong?
Ook leert u meer over het fenomeen spierkettingen. Verder is er ruime aandacht voor de techniek van dry needling en differentiaal diagnostiek in relatie tot triggerpointtherapie.

De module bevat opdrachten in de vorm van casuïstiek (uitwerken van praktijksituaties met differentieel diagnostiek en dry needling). Deze module wordt afgesloten met een praktijkexamen. Bij de beoordeling wegen mee: theorie, praktijk en scriptie. 

Aanbevolen literatuur:
Myofascial Muscle Chains
Trigger Points Praktisch deel 1: Bovenste kwadrant
Trigger Points Praktisch deel 2 en 3: Onderste kwadrant

Investering

De leerlijn bestaat uit 26 lesdagen, 1 refreshdag (facultatief) en 1 toetsdag. 
Prijs: € 4.560,- excl. BTW. (incl. 5% korting)

De refreshdag is niet verplicht, maar wel aan te raden. 

De aanbetaling bedraagt € 150,- incl. BTW. De betaling gaat maandelijks per automatische incasso, startend een maand voor aanvang van de cursus.
De laatste afschrijving vindt plaats een maand voor de laatste cursusdag.

 

Geen ingeplande activiteit gevonden voor deze module.