Opleidingen triggerpoints

Prevenzis biedt verschillende opleidingen aan op het gebied van triggerpointtherapie voor (sport)masseurs en fysiotherapeuten. Hiernaast kunt u een keuze maken uit de verschillende opleidingen.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een verkramping met een pijnlijke uitstraling, waardoor de vezel onder constante spanning staat. Triggerpoints zijn verhardingen in dwarsgestreepte spieren, die verantwoordelijk zijn voor een focale of gerefereerde pijn elders in het lichaam. Deze pijn kan heftig voelbaar zijn, maar kan door de cliënt ook omschreven worden als een zeurende pijn of als een doof en tintelend gevoel. Triggerpointtherapie is uitstekend te combineren met dry needling. 

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeling waarbij een speciale gesteriliseerde, zeer dunne, niet holle, naald wordt ingebracht in de te behandelen spier. Hierdoor wordt een lokale spiercontractie opgewekt (local twitch respons). Hierdoor verdwijnt het triggerpoint met pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit tot gevolg. Uit onderzoek is bekend dat het inbrengen van een naaldje mechanische en biochemische reacties geeft in de spier die helpen bij pijnvermindering. Daarbij is ook het zenuwstelsel betrokken. Door het inbrengen van de naald treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant.